Tabellen van de glycemische index

Goede en slechte koolhydraten

In de Methode Montignac hebben alle voedingsmiddelen een waarde gekregen: de glycemische index. Hoe hoger de glycemische index, hoe hoger de invloed op de bloedsuikerspiegel en hoe slechter de werking van de alvleesklier is. Daarom worden producten met een glycemische index hoger dan 50 slechte koolhydraten genoemd. Ze mogen dus niet gegeten worden in fase 1 en bij uitzondering in fase 2. Producten met een glycemische index lager dan 50 zijn goede koolhydraten.

Hieronder vind u 2 tabellen met de meest voorkomende producten.

 

  • Slechte koolhydraten: met een glycemische index hoger dan 50
bier (maltose)110
glucose100
aardappelen in de oven/frietjes95
wit hamburgerbroodje95
aardappelpuree90
honing90
snelkookrijst85
gekookte worteltjes85
cornflakes / popcorn85
tuinbonen80
pompoen75
(tafel) suiker75
wit stokbrood70
gesuikerde ontbijtgranen70
consumptie-ijs70
candybars70
gekookte aardappelen70
koekjes70
witte rijst70
gedroogde vruchten65
aardappelen in de schil65
bietjes65
banaan, druif60
meloen60
witte deegwaren55

 

  • Goede koolhydraten: met een glycemische index lager dan 50
bruin brood met zemelen50
zilvervliesrijst50
verse doperwtjes50
volkoren ontbijtgranen zonder suiker50
havervlokken40
vers vruchtensap40
volkoren roggebrood40
lichtbruine deegwaren40
bruine bonen40
waterijs40
Aziatische kleefrijst40
droge erwten35
volkorenbrood35
melkproducten (kwark, yoghurt)35
rauwe worteltjes35
witte bonen30
linzen30
grauwe kikkererwten30
volkoren deegwaren30
vers fruit30
jam zonder suiker30
bittere chocolade (minimaal 72% cacao)22
fructose20
soja15
pinda's15
groenten, tomaat, champignons, citroen15 of minder

 

Goede en slechte smaakmakers

Wie wil afvallen, moet een aantal producten laten staan. Bij de Methode Montignac mag heel veel, maar zeker in fase 1 zijn een aantal smaakmakers verboden terrein.

Goede smaakmakers

Van deze producten mag u naar verzadiging zoveel eten als u zelf wilt:

  • (ingelegde) zure augurken (zonder suiker)
  • zure zilveruitjes
  • zelfgemaakte vinaigrette
  • gefermenteerde Thaise vissaus (nuoc-nam of nam pla)
  • groene en zwarte olijven
  • tapenade
  • selderiezout
  • olijfolie
  • zonnebloemolie
  • arachideolie (pindaolie)
  • walnootolie
  • hazelnootolie
  • druivenpitolie
  • mayonaise (zonder suiker)
  • citroen
  • Parmezaanse kaas
  • gruyèrekaas
  • (verse) tuinkruiden
  • specerijen
  • knoflook
  • ui
  • sjalot

Slechte smaakmakers

Deze producten zijn verboden:

  • aardappelvlokken
  • maïzena
  • tomatenketchup
  • mayonaise met suiker
  • bechamelsaus
  • bloemsaus
  • suiker
  • caramel
  • palmolie
  • paraffineolie
  • mosterd (mag met mate in fase 2)

Hoe hoger de glycemische index, hoe groter de invloed op de bloedsuikerspiegel is. Hier vind u de tabellen met goede en slechte koolhydraten.