In de praktijk

In de praktijk lijkt de Methode Montignac ingewikkeld, maar het is in feite heel gemakkelijk. In principe bestaan er in fase 1 twee soorten maaltijden: koolhydraatmaaltijden en vet/eiwit-maaltijden. Het is een kwestie van de regels goed volgen en de maaltijden samenstellen aan de hand van de glycemische index. In de praktijk betekent dit men geen producten meer eet met een GI van boven de 50.

Koolhydraatmaaltijden

Minimaal de helft van alle maaltijden (10 van de 21 maaltijden per week) in fase 1 moet bestaan uit koolhydraatmaaltijden. Dat zijn maaltijden waarin uitsluitend voedingsmiddelen met een heel lage glycemische index (goede koolhydraten) worden gegeten. Daarbij mogen absoluut geen vetten worden gegeten. Een koolhydraatmaaltijd is na 3 uur verteert.

Koolhydraatontbijt:

volkorenbrood met suikervrije jam/stroop of kwark zonder vet (geen boter of margarine).

Koolhydraatlunch:

volkorenbrood met salade van tomaten, paprika, komkommer en magere yoghurtdressing (zonder olie) met veel tuinkruiden.

Koolhydraatdiner:

zilvervliesrijst met een champignonsaus (zonder vet) en een salade van geraspte wortel met citroensap en fijngesneden peterselie.

Vet/eiwit-maaltijden

Vetten en eiwitten zijn niet alleen onmisbare bouwstoffen voor het lichaam, ze hebben bovendien geen of weinig invloed op de bloedsuikerspiegel en dus scheidt de alvleesklier geen te grote hoeveelheden insuline af. Daarom worden de koolhydraatmaaltijden door Montignac afgewisseld door vet/eiwit-maaltijden. Voor deze maaltijden geldt ook: vermijd de combinatie van vet en koolhydraten. Als u kiest voor een vet/eiwit-maaltijd, dan mag u daarbij alleen “zeer goede” of neutrale koolhydraten eten (met een glycemische index van 15 of minder). Een vetmaaltijd is na 4 uur verteert.

vet/eiwit-ontbijt:

omelet met ham en kaas (géén brood), eventueel met sla of tomaat.

vet/eiwit-lunch:

rauwkostsalade met stukjes kaas of gerookte kip.

vet/eiwit-diner:

kabeljauwvispakketjes.

Geen schuldgevoel, maar genieten! Kunt u zich een keer niet aan fase 1 houden? Geniet er dan ook echt van! Met volle teugen, want van een schuldgevoel val je namelijk niet af.

De basisregels

De Methode Montignac kent een aantal basisregels.

Maaltijdregels:

  • Eet vooral goede koolhydraten en goede vetten.
  • Sla nooit een maaltijd over. Eet 3 maaltijden per dag, bij voorkeur op hetzelfde tijdstip.
  • Neem de tijd om te eten.
  • Wacht, na een maaltijd met koolhydraten (in fase 1) minstens 3 uur voordat u een vet/eiwit maaltijd gebruikt.
  • Eet pas 4 uur na een vet/eitwit-maaltijd in fase 1, een maaltijd met koolhydraten.
  • Drink zo weinig mogelijk tijdens het eten.

Drankregels:

  • Alcohol kan in fase 1 beter vermeden worden. Wel mag u een glas wijn per dag drinken. Denk er wel aan dat alcohol op een nuchtere maag direct in het bloed wordt opgenomen. Neem bv eerst een blokje kaas voordat u begint. Als u de wijn halverwege de maaltijd drinkt wordt dit in de maag vermengd met het eten en daardoor minder snel opgenomen in het bloed. Drink nooit water en wijn door elkaar. Water verdunt de wijn waardoor het mengsel net zo snel wordt opgenomen als wanneer u de wijn op een nuchtere maag drinkt.
  • Bier bevat alcohol en slechte koolhydraten en is dus verboden (in fase 1).
  • Frisdranken bevatten veel suiker en mogen dus niet gedronken worden.
  • Aan kant-en-klare vruchtensappen is vaak suiker toegevoegd. Om het langer te kunnen bewaren zijn deze sappen verhit, hierdoor is de GI een stuk hoger. Bovendien bevatten ze nauwelijks nog vitamines. U kunt daarom beter zelf uw vruchtensappen maken.
  • In melk zitten niet alleen vetten, maar ook koolhydraten. Kies daarom voor magere melk. Gebruik daarnaast uitsluitend zuivelproducten zonder vet zoals magere kwark.
  • Cafeïne stimuleert de alvleesklier. Drink daarom (in fase 1) cafeïne vrije koffie. Hetzelfde geldt voor theïne in thee. En hoe slapper de thee, des te minder theïne zit erin. Drink liever kruidenthee, witte of groene thee.

Ingrediëntenregels:

  • Gebruik geen suiker en liever ook geen zoetstoffen. Je lichaam moet dit ontwennen.
  • Eet bij voorkeur grof volkorenbrood of donker bruinbrood.
  • Zetmeel zijn slechte koolhydraten: eet geen aardappels, frites, mais, witte deegwaren (pasta’s), geraffineerde graanproducten en witbrood.
  • Eet zilvervliesrijst. Witte rijst is ontdaan van alle voedingsstoffen en bevat alleen nog maar zetmeel.
  • Vezelrijke groenten zoals sla, prei, asperges, artisjokken en aubergines bevorderen de spijsvertering.
  • Eet fruit 20 minuten vóór of 3 uur ná een koolhydraatmaaltijd en alleen op een nuchtere maag. (zie hierna)

Basisregels voor fruit:

De meeste soorten fruit (behalve druiven, bananen, meloen, ananas en gele kiwi) hebben een lage glycemische index. Dat betekent dat ze goede koolhydraten bevatten en gegeten mogen worden. Het is echter belangrijk dat fruit op een nuchtere (lege) maag gegeten wordt. Fruit wordt namelijk in een heel korte tijd verteerd (circa 15 minuten) in de dunne darm. Als de vruchten in een lege maag terechtkomen, gaan ze direct door  naar de dunne darm om daar in het lichaam te worden opgenomen. Als er al andere voedingsstoffen in de maag zitten, wordt het fruit hierdoor als het ware “tegengehouden”. het fruit blijft  net zo lang in de maag zitten tot het andere voedsel verteerd is. Dat kan 2 tot 3 uur duren. In die tijd gaat het fruit gisten en krijgt u een “opgeblazen gevoel”. Het verliest vitamines en verstoort de vertering van het andere voedsel. Daarom wordt fruit in de Methode Montignac 20 minuten vóór of 3 uur ná de maaltijd gegeten. Alleen rood fruit zoals frambozen, bramen en aardbeien hoeven niet op de nuchtere maag te worden gegeten omdat ze niet of nauwelijks gisten. Dat geldt ook voor gekookte vruchten en suikervrije jams.

Eet géén fruit voor of na een vetmaaltijd, ook niet in fase 2.

Afgeraden fruitsoorten: Druiven, banaan, meloen, watermeloen, ananas, zespri (gele kiwi).  

In de praktijk eet men bij Montignac geen producten meer met een GI van boven de 50. En dan zijn er een aantal basisregels die als leidraad dienen.