Diner

Het diner is over het algemeen een vet/eiwit-maaltijd die bestaat uit vlees of vis en groenten. U kunt ook kiezen voor een koolhydraatmaaltijd, al zijn de mogelijkheden daarvan wat beperkter.

Het vet/eiwitdiner

Deze maaltijd lijkt nog het meest op de avondmaaltijd zoals die traditioneel in Nederland en België geserveerd wordt. Alleen de aardappelen, de rijst of de pasta ontbreken. Let er ook op dat het vlees niet gepaneerd is, want paneermeel wordt gemaakt van broodkruim en bevat dus koolhydraten. De mogelijkheden zijn enorm. Een selectie:

  • groentesoep (zonder aardappel en wortel), vissoep of uiensoep (zonder meel).
  • gebakken, gestoofde of gepocheerde vlees, vis, gevogelte of eieren.
  • een groentegerecht, bijvoorbeeld ratatouille of salade. De dressing mag worden gemaakt van olie en azijn.
  • kaasplateau (zonder brood). Vermijd Cantal en zachte geitenkaas omdat die koolhydraten bevatten.

Het koolhydraatdiner

Omdat in deze maaltijd absoluut geen vet mag worden gebruikt, zijn de mogelijkheden beperkter. Geen vlees, vis, olie, boter, eieren of kaas tijdens deze maaltijden maar wel magere yoghurt of kwark (0% vet). Toch is het heel gemakkelijk om een gezond en lekker koolhydraatdiner samen te stellen:

  • groentesoep, champignonsoep of tomatensoep (niet gebonden en zonder room) of een andere soep zonder vet. Neem er eventueel volkorenbrood zonder beleg bij.
  • zilvervliesrijst of volkorenpasta met tomatensaus of linzen, bonen of erwten met een saus van champignons of tomaten.
  • een salade met een dressing gemaakt van mager yoghurt of kwark (0% vet).
  • als dessert; yoghurt of kwark met suikervrije jam, fruitcompote, bramen, aardbeien of frambozen.

Aperitief en wijn: In fase 1 van de Methode Montignac kunt u het beste alcohol vermijden. Wel mag u bij de maaltijd één glas wijn per dag drinken. Drink de wijn niet op een nuchtere maag, maar eet bij voorkeur vooraf wat eiwitten en vetten. Geen chips, maar stukjes krab, blokjes kaas, olijven of een plakje worst. Of begin pas met het drinken van wijn halverwege de maaltijd.

Het diner is over het algemeen een vet/eiwit-maaltijd die bestaat uit vlees of vis en groenten. Een koolhydraatmaaltijd als diner is beperkter.