Goede en slechte koolhydraten
In de Methode Montignac hebben alle voedingsmiddelen een waarde gekregen: de glycemische index. Hoe hoger de glycemische index, hoe hoger de invloed op de bloedsuikerspiegel en hoe slechter de werking van de alvleesklier is. Daarom worden producten met een glycemische index hoger dan 50 slechte koolhydraten genoemd. Ze mogen dus niet gegeten worden in fase 1 en bij uitzondering in fase 2. Producten met een glycemische index lager dan 50 zijn goede koolhydraten.
Hieronder vind u 2 tabellen met de meest voorkomende producten.
- Slechte koolhydraten: met een glycemische index hoger dan 50
bier (maltose) | 110 |
---|---|
glucose | 100 |
aardappelen in de oven/frietjes | 95 |
wit hamburgerbroodje | 95 |
aardappelpuree | 90 |
honing | 90 |
snelkookrijst | 85 |
gekookte worteltjes | 85 |
cornflakes / popcorn | 85 |
tuinbonen | 80 |
pompoen | 75 |
(tafel) suiker | 75 |
wit stokbrood | 70 |
gesuikerde ontbijtgranen | 70 |
consumptie-ijs | 70 |
candybars | 70 |
gekookte aardappelen | 70 |
koekjes | 70 |
witte rijst | 70 |
gedroogde vruchten | 65 |
aardappelen in de schil | 65 |
bietjes | 65 |
banaan, druif | 60 |
meloen | 60 |
witte deegwaren | 55 |
- Goede koolhydraten: met een glycemische index lager dan 50
bruin brood met zemelen | 50 |
---|---|
zilvervliesrijst | 50 |
verse doperwtjes | 50 |
volkoren ontbijtgranen zonder suiker | 50 |
havervlokken | 40 |
vers vruchtensap | 40 |
volkoren roggebrood | 40 |
lichtbruine deegwaren | 40 |
bruine bonen | 40 |
waterijs | 40 |
Aziatische kleefrijst | 40 |
droge erwten | 35 |
volkorenbrood | 35 |
melkproducten (kwark, yoghurt) | 35 |
rauwe worteltjes | 35 |
witte bonen | 30 |
linzen | 30 |
grauwe kikkererwten | 30 |
volkoren deegwaren | 30 |
vers fruit | 30 |
jam zonder suiker | 30 |
bittere chocolade (minimaal 72% cacao) | 22 |
fructose | 20 |
soja | 15 |
pinda's | 15 |
groenten, tomaat, champignons, citroen | 15 of minder |
Goede en slechte smaakmakers
Wie wil afvallen, moet een aantal producten laten staan. Bij de Methode Montignac mag heel veel, maar zeker in fase 1 zijn een aantal smaakmakers verboden terrein.
Goede smaakmakers
Van deze producten mag u naar verzadiging zoveel eten als u zelf wilt:
- (ingelegde) zure augurken (zonder suiker)
- zure zilveruitjes
- zelfgemaakte vinaigrette
- gefermenteerde Thaise vissaus (nuoc-nam of nam pla)
- groene en zwarte olijven
- tapenade
- selderiezout
- olijfolie
- zonnebloemolie
- arachideolie (pindaolie)
- walnootolie
- hazelnootolie
- druivenpitolie
- mayonaise (zonder suiker)
- citroen
- Parmezaanse kaas
- gruyèrekaas
- (verse) tuinkruiden
- specerijen
- knoflook
- ui
- sjalot
Slechte smaakmakers
Deze producten zijn verboden:
- aardappelvlokken
- maïzena
- tomatenketchup
- mayonaise met suiker
- bechamelsaus
- bloemsaus
- suiker
- caramel
- palmolie
- paraffineolie
- mosterd (mag met mate in fase 2)
Hoe hoger de glycemische index, hoe groter de invloed op de bloedsuikerspiegel is. Hier vind u de tabellen met goede en slechte koolhydraten.