Ontbijt

Het grote voordeel van de Methode Montignac is dat u niet gebonden bent aan vaste menu’s. U kunt zelf kiezen wat u wel en niet eet. Zo kunt u kiezen uit drie verschillende soorten ontbijt.

Het volkoren ontbijt

De beste keuze volgens de Methode Montignac is het volkoren-ontbijt. Het is een echte koolhydratenmaaltijd. Let er wel op dat u geen boter of beleg met vet gebruikt. Een boterham met kaas mag dus niet in fase 1. Daarentegen mag u wel zoveel eten totdat u verzadigd bent. Het volkoren ontbijt kan bestaan uit:

  • volkorenbrood, bruinbrood, zemelbrood, Wasa of roggebrood met suikervrije jam of stroop. Of beleggen met (uitgelekte) magere kwark (0% vet) op smaak gebracht met zout, peper en kruiden (eventueel zoetstof).
  • ontbijtgranen: volkoren graanproducten (muesli) zonder suiker, honing, (gedroogde) vruchten en noten.
  • magere yoghurt, eventueel op smaak gebracht met suikervrije jam of vruchtencompote zonder suiker.
  • magere melk, cafeïnevrije koffie, slappe thee of sojamelk.

Fruit en vruchtensappen mogen, maar dan wel 20 minuten voor het ontbijt. In fase 2 mag het brood besmeerd worden met een dun laagje boter of margarine.

Echt volkorenbrood; goed volkorenbrood heeft een vrij grove structuur. Het wordt gemaakt van meel dat nog alle bestanddelen van de graankorrels bevat. Daardoor is het rijk aan voedingsvezels en heeft het een lage glycemische index. Omdat volkorenbrood sneller maagsappen opneemt, zorgt het al vlug voor een verzadigd gevoel. U kunt ook kant-en-klaar geroosterd brood, crackers of beschuit eten. Let er dan wel op dat de producten gemaakt zijn van volkorenmeel en dat er geen suiker of vetten in verwerkt zijn.

Het fruit ontbijt

Omdat fruit in de Methode Montignac alleen op een nuchtere maag gegeten mag worden, is het een goed ontbijt. Het wordt echter aangeraden om niet elke ochtend met fruit te ontbijten omdat u anders geen brood eet en dus geen voedingsvezels eet. Drink bij een fruitontbijt magere melk of eet er magere kwark of yoghurt bij om genoeg eiwitten en calcium binnen te krijgen. Stel het fruitontbijt samen uit de volgende vruchten:

  • citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruit.
  • kiwi (bevat veel vitamine C).
  • ongeschilde appels, peren, mango’s en nectarines.
  • aardbeien, frambozen en bramen.
  • verse vijgen en abrikozen.

Verboden vruchten: bananen, druiven en meloenen hebben een glycemische index hoger dan 50 en zijn dus verboden vruchten, zeker in fase 1. Fruitcompote uit blik, gekonfijte vruchten en vruchten op siroop bevatten suiker en horen dus niet thuis in de Methode Montignac.

Het vet/eiwit-ontbijt

In dit ontbijt spelen vlees, vleeswaren, eieren en kaas een belangrijke rol. Het is een hartige maaltijd die lijkt op een Engels ontbijt. Met één belangrijk verschil: er zitten helemaal geen koolhydraten in, ook geen goede. Op de dag dat u dit ontbijt gegeten heeft, kunt u ’s avonds het best een koolhydraatrijk diner (zonder vet) gebruiken en ’s middags wat fruit. Zo heeft u die dag ook voldoende vitamines en voedingsvezels opgenomen. Bij dit ontbijt mag daarom absoluut geen brood worden gegeten. Wel mag u er volle melkproducten bij drinken, maar met mate omdat melk koolhydraten bevat. Het vet/eiwit-ontbijt kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • gekookte eieren, spiegelei, omelet of roerei (zonder brood).
  • bacon.
  • worstjes (zonder meel).
  • rauwe of gekookte ham.
  • in tegenstelling tot andere zuivelproducten bevat kaas vrijwel geen koolhydraten. De enige uitzonderingen zijn Cantal en zachte geitenkaas die in fase 1 beter vermeden kunnen worden.
  • magere of volle melk (met mate), cafeïnevrije koffie of slappe thee.

Dit ontbijt bevat veel verzadigde vetten. Mensen met een cholesterol-arm dieet kunnen dit ontbijt het beste beperkt gebruiken.

Drink vóór een vet/eiwit-ontbijt liever geen vers geperst vruchtensap en eet geen vers fruit.

  De beste keuze volgens de Methode Montignac is het volkoren-ontbijt. Ook lekker is een fruit ontbijt, met yoghurt of kwark. Of een vet/eiwit-ontbijt.